Aarden en ontspannen bij de yoga

HET AARDEN EN ONTSPANNEN IS VAN LEVENSBELANG
Aarden en ontspannen, werd jij bij het navoelen tijdens de laatste les misschien wat zweverig, de komende les keren we weer helemaal terug op aarde!
Aarden, het staat voor het eerste chakra, het recht om te hebben, te zijn en te overleven.
Het is al sinds oudsher bekend, maar actueler dan ooit. In deze moderne tijd vol van prikkels, verplichtingen en deadlines die gehaald moeten worden, begint alles met geaard zijn,
Met beide benen stevig op de grond staan, zowel letterlijk als figuurlijk en dat is zo belangrijk! De aarde zijn de wortels of ook wel het fundament, dat ons houvast, veiligheid en overzicht geeft.
Geaard zijn wil dus zeggen dat ons lichaam goed contact maakt met de aarde. Hierdoor kun je misschien fysiek wel heel goed voelen, terwijl je geest alsmaar als een zoekende rond blijft dwalen. Wanneer je “fundering” niet stevig aanvoelt, je krijgt stress, wordt prikkelbaar en chronisch vermoeid. Vervolgens kun je onverklaarbare klachten krijgen, die je moeilijk kunt verklaren. Bijvoorbeeld angstaanvallen, chronische vermoeidheid en mogelijk burn-out.
HERKEN JE DIT OOK, BEN JIJ GOED GEAARD?
Heb jij in het leven te maken gehad met verdriet, verlies van een dierbare of ben je je gezondheid kwijtgeraakt? Of heb je moeite om gebeurtenissen te verwerken, los te laten of dingen te accepteren zoals ze nu zijn?
Heb je daardoor misschien je lichaam verwaarloosd waardoor je niet meer geaard bent.
Of ben je gevlucht in een wereld die je schijnveiligheid lijkt te bieden. Je kunt heel spiritueel zijn, dat is natuurlijk prachtig. Maar je kunt ook te ver gaan en er in doorslaan. Wanneer je jezelf voortdurend opsluit in een kamertje vol wierook en eindeloos mediteert, loop je de kans jezelf te verliezen in spiritualiteit.
Met als gevolg dat  je het contact met de wereld kwijtraakt en niet meer op dezelfde golflengte zit als de mensen om je heen.
Datzelfde geldt natuurlijk voor verslavingen, zoals alcohol en drugs. Maar ook je uitgavenpatroon kan iets zeggen over je geaardheid, wanneer je meer uitgeeft dan er binnenkomt op je bankrekening, ben je dan goed geaard?
HOE KUN JIJ WEER ONTSPANNEN AARDEN?
Probeer dan weer een stevig fundament in je leven te krijgen. Dit kan op verschillende, vaak eenvoudige manieren.
Ga naar buiten, ga een eind hardlopen of maak een boswandeling, waarbij je probeert je ademhaling synchroon te krijgen met de stappen die je zet.  Schop met je laarzen door de bladeren op de grond of nog fijner, op blote voeten.
Wanneer je liever in huis wilt blijven, kun je op je yogamatje aardingsoefeningen met je benen doen. Doe dit dan eens in combinatie met de buikademhaling, waarover ik al eerder een blogtekst heb geschreven.
Visualiseer hierbij het volgende: adem in waarbij je he buik uitzet en stel je voor dat je adem naar omlaag gaat naar je benen. Wanneer visualiseren je gemakkelijk afgaat, kun je nog verder gaan door je boompje visueel te laten wortelen.
Voel je dan dat je kunt ontspannen, dat het denken uit je hoofd gaat?
Ook ik heb wel eens tijden  waarin ik minder goed geaard ben (een yogadocent is ook een mens). Ik slaap dan een aantal nachten op een aardingsmat en een aardingskussen.
Wanneer je daar belangstelling voor hebt …. dan  mail mij.

Aarden en ontspannen en de aardegroet

Zo bestaat er niet alleen de zonnegroet en de maangroet, maar is er zelfs een aardegroet, die je ook weer even met beide benen op de grond zet en je krachtiger en zelfverzekerder maakt.
Tot slot wil ik je er nog op wijzen dat er allerlei veiligheidsvoorschriften zijn waaraan en woning moet voldoen. Denk hierbij vooral aan keukens en badkamers. Hierdoor zijn de meeste boerderijen beter geaard dan dat wij zelf zijn.
Als yogadocent zou ik graag zien dat er voor ons ook dergelijke veiligheidsvoorschriften zouden komen, dat zou heel veel stress en burn-outverschijnselen voorkomen!
Aarden en ontspannen

Yoga houdt van aarden

Aarden en ontspannen en de buitenyoga in juli en augustus

In de zomermaanden dan is er yoga in een perenboomgaard. Wat is er nu mooier om te aarden dan buiten met je blote voeten in het gras. Kijk eens naar BUITENYOGA

Aarden en ontspannen en de wateryoga

Het lijkt raar, maar in water kun je ook heel mooi aarden en spanningen loslaten. Kijk eens bij de WATERYOGADEVENTER en er is zelfs blootwateryoga mogelijk in Deventer.

 

Aarden en ontspanning bij het onthaasten in een oud klooster

aarden en ontspannen

Zelf ben ik ook regelmatig als yogadocent aan het aarden. Natuurlijk doe ik dat bij elke yogales, maar het is ook fijn om op andere manieren te aarden. Je kunt eind april 2018 kun je met mij mee om te aarden in de natuur en met je blote voeten door de berceau te lopen.

Welkom om te aarden op je matje de komende yogalessen volgende week!
By |2018-02-02T17:15:36+00:00februari 2nd, 2018|Diversen|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.