Complete yogales met yogahoudingen, mantra’s en mudra’s

Complete yogales ervaar je  bij de yoga in Deventer en omgeving. Ik verheug me erop deze les de komende weken nog 40 keer te voelen en te delen met jullie en daardoor steeds meer ruimte en verdieping te mogen ontvangen. We beginnen de yogales met de mantra aum. De oerklank, die benaderd wordt door AUM, is de grondslag van alle mantra’s. Het is de oorspronkelijke mantra die ontstond ten tijde van de schepping en heeft een diepgaande betekenis. Het is echter niet alleen de betekenis van het woord dat van belang is. Men gelooft dat de trilling van deze klank een verheffende werking op de trilling van het lichaam heeft, waardoor een hoger bewustzijn bereikt wordt.

Mantra en trilling, alles trilt, vibreert

Ook andere mantra’s brengen een trilling voort. De mantra-trillingen komen langzaam maar zeker in de plaats van die miljarden kleinere trillinkjes.  Op een gegeven moment trilt je hele organisme  in het ritme van de aan de mantra verbonden energetische en spirituele trilling. Daardoor verandert je organisme op een heel subtiele manier, het wordt één, heel en harmonisch.

Danny Becher en klankschalen

Ik denk hierbij terug aan mijn 15.000e yogales, die ik in het najaar van 2015 samen met jullie heb gevierd. Deze les werd extra feestelijk door een mooi klankenbad, verzorgd door Danny Becher.
Hij heeft met behulp van een zoutplaat en een strijkstok trillingen voor ons zichtbaar gemaakt.

Ook soms klankschalen bij een complete yogales

Er zijn ontelbaar veel mantra’s. Ze zijn oeroud en worden al duizenden jaren door alle volkeren op aarde gezongen in een van de oudste talen, het sanskriet. De trillingen hebben een weldadige uitwerking op het lichamelijk en geestelijk welzijn van de mens, waardoor diepere gevoelens van vrede, liefde en geluk de ruimte krijgen. Je zingt een mantra om je gedachten opzij te zetten. Je focust je eigenlijk op iets groters dan jezelf, zodat je meer rust kunt krijgen in het dagelijkse leven.

YOGA IN DEVENTER IS MEER DAN ALLEEN MAAR YOGAOEFENINGEN

Een mantra is vaak gekoppeld aan een thema of een hindoistische god. Bijvoorbeeld Ganesha,de Hindoeïstische god, beschermheilige voor reizigers en de obstakels uit je leven ruimt. Het bijbehorende thema is het eerste chakra, dus zullen we veel aandacht besteden aan aardingsoefeningen met de voeten en de benen, waarbij we het lichaam goed zullen voelen. Ik zal jullie de komen de weken een van mijn favoriete mantra’s laten horen, de Shiva mantra, een prachtige mantra die voor transformatie staat. Voor de yoga gevorderden wil ik jullie graag nog iets vertellen over meditatie.

MEDITATIE BIJ EEN COMPLETE YOGALES

De meeste mensen kijken vreemd tegen meditatie aan, vinden het zweverig en denken aan zitten in lotushouding in een kamer met wierook. Zoals fietsen en hardlopen afgelopen jaren steeds meer een trend werd omdat het goed voor je lijf is, zo begint yoga en meditatie steeds meer vorm te krijgen omdat goed voor je geest zorgen minstens zo belangrijk is! Bij de yoga in Deventer is meditatie vaak een onderdeel van de yogales.
 Je zal merken dat wanneer je gaat mediteren bij de yoga in Deventer, je gedachten ontzettend snel afdwalen. De ademhaling is daarom je beste vriend tijdens een meditatie.

MEDITATIE IS GOED VOOR DE WERVELINGEN VAN DE GEEST

De ademhaling bevindt zich altijd in het hier en nu.  Je kan niet in de toekomst of het verleden ademen. De ademhaling heb je altijd bij je en gebeurt vanzelf. Je hoeft er niets voor te doen. Als je wilt beginnen met mediteren is de meest makkelijke manier om op een comfortabele manier te komen zitten. De ademhaling heb je altijd bij je en gebeurt vanzelf. Je hoeft er niets voor te doen. Zorg dat je met een rechte rug. Je houding moet zowel comfortabel als alert zijn. Je handen leg je in de schoot of op de bovenbenen en als je goed zit, dan sluit je de ogen. Scan dan nog een keer door je lichaam heen of er nog lichaamsdelen zijn die niet ontspannen aanvoelen. Als je zo’n gebied wat nog spanning vasthoudt tegen komt, geeft het dan even aandacht en laat vervolgens de spanning los.

Adem en meditatie bij een complete yogales

Richt je eens op je ademhaling. Verander de ademhaling niet, maar observeer de adem eens. Is de ademhaling snel of langzaam? Hoog of laag? Rustig of gejaagd? Er is geen goed of fout, je hoeft het alleen maar te observeren. Blijf je ademhaling volgen met je ogen dicht. Als je gedachten afdwalen (wat heel vaak gaat gebeuren), breng je de aandacht simpelweg weer terug naar de ademhaling en hoe deze in en uit het lichaam stroomt. Als je het prettig vindt, kun je de ademhalingen ook tellen. Eén met de inademing, Twee met de uitademing. Zo tel je door tot tien en daarna begin je weer bij nul. Spreek met jezelf af dit elke dag twee minuten te doen en kijk wanneer het  beste voelt, ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds. Koppel het aan een vaste gewoonte zoals tandenpoetsen.

complete yogales inclusief meditatie

Een meditatie op deze manier van slechts tien minuten per dag is al een hele nuttige onderbreking van je alsmaar rondrazende gedachten. Je creëert meer bewustzijn en zet alle prikkels en impulsen die je de hele dag door krijgt even op pauze.

Je kunt ook een complete yogales ervaren bij een yoga priveles

Ik zie jullie graag op de yogamat voor een complete yogales bij de yoga in Deventer

Met yogagroet,

Berry