Eerste chakra, muladhara, in Deventer Twello

HET MULADHARA CHAKRA

Eerste chakra, Ganesha, symbool voor stabiliteit en veiligheid. Met de wijsheid van Ganesha kunnen we obstakels opheffen die ons belemmeren om volop te leven.
Het eerste chakra heeft te maken met veiligheid en de basisbehoeften om te overleven.
Bijzonder dat boerderijen geaard horen te zijn. Sinds mensenheugenis hebben we allemaal geaarde stopcontacten in de keuken en de badkamer.

eerste chakra het muladhara chakra

AARDEN, STEVIG OP DE GROND!

Maar hoe zit het met onszelf? Ben jij ook geaard? Wij mensen lopen ongeaard rond, letterlijk en figuurlijk. Als we al rondlopen! Want ook dat zou goed zijn voor je eerste chakra: een wandeling door de natuur, beter dan rondom technische apparaten en maar mailen, bellen en sms’en!

Geaard zijn is bij jezelf kunnen blijven, een gevoel van stevigheid, maar ook ruimte en helderheid. Een goed draaiend eerste chakra brengt je meer in je lichaam, maar word je je ook bewuster van je lichaam en zul je er meer van gaan houden.

Zodra je niet (meer) geaard bent is het eerste chakra uit balans, ga je je angstig en onveilig voelen. Je ademt hoog in de borst in plaats van een buikademhaling, slaapt misschien slecht. Dat heeft tot gevolg dat je energie opgaat aan zorgen en stress in plaats van het geven van medeleven en liefde.

MULADHARA CHAKRA EN YOGA

Je zou het eerste chakra kunnen versterken door het doen van hatha-yoga. Denk hierbij aan aardingsoefeningen met je benen en je voeten, zoals de berg, de boom en de krijger, voor je evenwicht. Maar ook de kindhouding bijvoorbeeld (geborgenheid) kan er voor zorgen dat je beter geaard bent. In de jaarlijkse chakra cursus voelen we het eerste chakra d.m.v. muladhara mudra’s, Ganesha mantra’s, yoga aardingsoefeningen en met visualisaties.

EEN GOEDE BODEM ONDER ONZE VOETEN

Zoals een plant wortels nodig heeft om te kunnen overleven, zo staan je wortels ook voor waar je vandaan komt. Dat begint al bij de geboorte of zelfs nog daarvoor. Om een goed fundament te creëeren, moet je op zoek naar je wortels en kan het zijn dat je zelfs moet graven om die wortels bloot te leggen. Zo kunnen te vroeg geboren die hun eerste weken of maanden in een couveuse hebben doorgebracht, hun latere leven als onwerkelijk beschouwen. Ze hebben geen veiligheid, kunnen zich geïsoleerd voelen en hebben dus ook geen stevig contact met het lichaam. Maar ook op latere leeftijd kun je hiermee geconfronteerd worden, bij het overleven van gevaarlijke of levensbedreigende situaties.

EERSTE CHAKRA, VEILIGHEID EN GANESHA

Veiligheid kun je vinden in je eigen huis, bijvoorbeeld door je te laten omringen door Ganesha. Ganesha energie  staat symbool voor kennis en wijsheid. Maar neemt ook hindernissen weg en steunt je bij veranderingen in je leven, een verhuizing of een nieuwe baan. Een gezonde bodem onder onze voeten is de basis om te kunnen groeien.
Het recht om te hebben en er te zijn, dat is wat we nodig hebben om te kunnen overleven!

EERSTE CHAKRA ENERGIE VOELEN EN VERSTERKEN

De eerste chakra energie kun je goed voelen door lichamelijk bezig te zijn. Je kunt hierbij denken aan: massage, in de tuin werken en been oefeningen. Ook de combinatie van water en yoga is ideaal voor de muladhara  energie.

Waar yoga?

Je kunt op veel plekken terecht voor yoga. Er is yoga Twello, Deventer yoga, yoga Epse, yoga Voorst en yoga Terwolde.

By |2019-03-18T09:42:11+02:00oktober 4th, 2018|Diversen|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.