Eerste yogales, wat is handig om te weten?

Eerste yogales, met deze informatie begin je er al relaxed aan.

Eerste yogales, informatie

Eerste yogales, waarom bijzonder?

Bij je eerste yogales kun je verschillende dingen tegenkomen die vreemd voor je kunnen zijn. De bewegingen worden vaak langzamer dan bij gymnastiek, dit is om je bewust te maken van het lichaam en de adem. Er zijn stiltes en dat zijn we vaak niet gewend, maar later ga je er van genieten. Die stiltes zorgen ervoor dat je dicht bij jezelf komt en in je eigen energie gaat zitten. Je komt bij je eerste yogales vast wel dingen tegen die je misschien aan het lachen maken, zoals de geluiden die er misschien gemaakt worden. Je bent misschien gewend om meteen antwoord te geven op vragen, maar de yogadocent stelt vaak vragen en dan kun jij dat voelen of niet en een antwoord is niet nodig. Bij een goede yogales kun je “geraakt worden” en dat is iets moois bij de yoga. Je voelt misschien dingen die je nog niet eerder hebt gevoeld. Het gevoelsleven is misschien een nieuwe wereld voor je?

 Eerste yogales, wat neem je mee?

In principe hoef je niet zoveel mee te nemen naar je eerste yogales. Je kunt vragen of er yogamatten in de zaal liggen of niet. Liggen die er niet dan kun je een stroef yogamatje meenemen maar een slaapzak voldoet ook vaak. Zijn er wel yogamatten dan kun je een badlaken meenemen, altijd hygiënisch. De kleding die je mee neemt, hangt af van de temperatuur in de zaal, vraag er even naar. Veel yogaoefeningen en de ontspanning zijn op de grond en daar is de temperatuur vaak wat lager. Neem of trek wat dikkere kleding aan wanneer je het snel koud hebt. Ik drink altijd veel bij een yogales, dus een waterflesje meenemen is geen overbodige luxe. Wanneer je verkouden bent of veel moet hoesten, hou daar dan rekening mee. Je kunt  een snoepje in je mond nemen. Ook bij hoesten is het vaak fijner om op je buik ligt bij de ontspanning i.p.v. op je rug.

Eerste yogales met alle informatie

Eerste yogales,  wat kun je verwachten?

Het is mooi dat iedereen voor wat anders komt bij een yogales. Er zijn mensen die komen voor de ontspanning, maar je kunt ook naar yoga gaan voor: je spirituele ontwikkeling, een uurtje voor jezelf, de meditatie, omdat de sportschool te massaal is.  Je kunt niet alles meer mee doen bij de sportschool en bij yoga is alles mogelijk. Ik raad nieuwe cursisten altijd aan om een proefles bij verschillende yogadocenten te nemen, kun je altijd ervaren welke vorm van yoga bij je past.

 

Eerste yogales, wat vraag je aan de docent?

Bij je eerste yogales kun je de docent vragen of datgene waar jij voor naar yoga gaat,  veel voor komt in de yogales of niet. Zelf hou ik erg van meditaties en de ene yogadocent heeft meditatie in elke yogales en de andere docent geeft alleen maar ontspanningsoefeningen. Wil je meer dan een yogales in de week dan kun je vragen wat is er meer mogelijk is. Naast mijn yogalessen organiseer ik veel workshops zoals: klankenbaden met mooie muziek, rugworkshops, ook kun je mee naar India of Bali, spirituele wandelingen door Deventer maar ook stiltedagen in klooster Sion.

 

Eerste yogales, wat zijn je weerstanden en hoe ga je daar mee om

Bij een goede yogales ga je naar je gevoel toe en daar heeft het denken moeite mee. Wanneer je merkt dat die gevoelens te heftig zijn, hou dan je ogen open en zoek wat afleiding, kijk wat om je heen naar anderen en naar de docent. Later ga je genieten van je gevoelsleven of kun je het beter accepteren.  De stiltes bij een yogales kunnen ook confronterend zijn, zoek dan een focus op. Voel de adem in de buik of ga een oefening navoelen. Misschien duurt de ontspanning te lang, hou dan je ogen open en weet dat dit beginnersweerstanden zijn. Later val je misschien wel in slaap of vind je de ontspanning te kort.

 

Je kunt ook kiezen voor een priveyogales dan ben je alleen met de yogadocent en kun je precies aangeven wat jij wil, dus een yogales op maat.

By |2018-04-17T09:37:22+00:00april 16th, 2018|Diversen|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.