Hatha yoga en ontspannen

Hatha yoga en ontspannen

Hatha yoga en ontspannen

Hatha yoga en ontspannen, ook in het water

Elke dinsdag is er in zwembad De Schaeck hatha yoga in het water. Voor mij als yogadocent een mooie uitdaging want zittende yogaoefeningen zijn niet mogelijk en liggende ook bijna niet. Aan het einde van de  hatha yogales in het water is er altijd een ontspanning waarbij we drijven en gedragen worden door het water.

Hatha yoga en ontspannen en pranayama

Bij de hatha yoga zij het niet alleen de yogahoudingen maar ook de meditatie, de mudra’s, mantra’s en de pranayama. Pranayama betekent:  prana is de energie die in de lucht zit, levenskracht,  en yama het beheersen ervan. Vaak worden ademhalingsoefeningen en pranayama door elkaar gehaald.

Hatha yoga en ontspannen

Hatha yoga en ontspannen en asana’s

Soms vind ik het wel eens jammer dat bij de hatha yoga alleen de asana’s, yogahoudingen, voorkomen. De yama’s en de niyama’s komen in een Nederlandse yogales bijna niet voor. Uit mijn hoofd heeft Patanjali eens opgeschreven dat een yogahouding, asana, stabiel en comfortabel moet zijn. Dat heb ik altijd onthouden.

Hatha-yoga en ontspannen en meditatie

De yogatruc die ik veel toepas in een yogales is dat we eerst het lichaam ontspannen met de hatha yoga houdingen, dan door het bewust zijn van de adem wordt de adem “rustig” en door meditatie in een hathayogales wordt het denken rustig.

Hathayoga en ontspannen en “het ontspannen”.

Hatha betekent Ha zon en Tha maan. Deze twee termen staan symbool voor de tegenstellingen. In een yogales maken we met hatha yoga telkens spanning of strekking en daarna ontspannen we de spier. Ik heb in de kop van dit blogje expres gezet “het ontspannen”. Wanneer het ego erbij komt dan is ontspannen niet mogelijk. Daarom gebruik ik in een yogales veel  termen als: de toeschouwer, kun je de spanning in het lichaam voelen zonder er een etiketje op te plakken, zit je in het denken of in het voelen, enz.

Geniet van een gratis hatha yogales

Ervaar eens wat de buikademhaling v bij de hatha yoga voor jou kan betekenen en kom bij mij op de yogamat! Er is yogales in Twello, Deventer, Terwolde en Epse. Kijk eens onder yoga Twello, deventer yoga, yoga voorst, yoga gorssel en even Berry toevoegen in google.

 

By |2018-11-15T16:06:53+00:00februari 8th, 2018|Thema's|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.