Hoe leeft een yogi in Nederland, persoonlijk verhaal

Hoe leeft een yogi in de westerse maatschappij

Hoe leeft een yogi

Hoe leeft een yogi, persoonlijk verhaal

Al heel lang loop ik met de gedachte om een blog te schrijven over het leven van een yogi in Nederland. Maar eerlijk gezegd durfde ik het niet. Wanneer je met de stroom van het leven mee gaat is er nog wel eens onbegrip of ongeloof. Maar mijn vrienden om mij heen hebben mij over de streep getrokken. Ik nodig je uit om een mail te sturen wanneer iets zweverig overkomt of onbegrijpelijk, dan wil ik het graag duidelijker maken.  Het was niet een proces van 10 jaar, maar van bijna 40 jaar. De veranderingen kwamen geleidelijk. Het is de liefde om mij heen die dit verhaal in het blog tikt. Wanneer je mee stroomt op de yogastroom dan komen de dingen naar je toe.

Hoe leeft een yogi, hoe begon het?

De grootste verandering kwam vanuit het lijden. Het was mijn lichaam wat sputterde en wat vroeg om yoga en verandering. Tijdens die eerste jaren was het veel “loslaten” van geld, huis, relatie en luxe. Van een mooie eengezinswoning kwam ik in een flat terecht. Maar ik volgde mijn passie en dat was yoga. Toen ging het heel snel, ik kwam een yogadocent tegen die nog steeds mijn beste vriend is en er kwamen yoga weekenden op mijn pad die pasten in mijn proces. Ook de eerste yogareizen naar India en een wereldreis hebben gezorgd voor een grote ommekeer. Jij zal ook merken, wanneer je loslaat en je passie volgt er hele mooie dingen op je pad komen.

 

Hoe leeft een yogi, vaak een leven van ongeloof voor de buitenwereld

Dat loslaat proces had ook te maken met de buitenwereld. Mensen die de “flow” blokkeren omdat ze oordelen en veroordelen. Een paar vooroordelen die ik zo tegen kwam in de afgelopen 30 jaar: bij de vraag wat mijn beroep is en mijn antwoord yogadocent kwam er al heel snel een reactie van: “kun je daar van leven dan?” “Hoe kan het dat je twee keer per jaar naar Azië reist?” Zelfs kwam mij het verhaal ter ore dat ik wel wat uit India moest halen om die reizen te kunnen betalen.

 

Hoe leeft een yogi, dagelijks leven

Mijn dagelijks leven bestaat uit yogalessen geven, mediteren, de yogalessen voorbereiden, veel spirituele boeken lezen en vrienden bellen of bezoeken. Ook maandelijks de “levensbeschouwers”  opzoeken en  na de les vriendin nog even zien/spreken. In de weekenden privélessen en een wandeling van een kleine tien km. De natuur is een goede verbinding in een yogaleven en de natuur om Deventer is schitterend. Op dinsdag is het wateryoga en met een vriendin baantjes zwemmen. De avonden zijn door de week gevuld met yoga. Televisie kijken is er bijna niet meer bij. Wel koop ik regelmatig spirituele video’s. December, juli en augustus zijn de reis maanden, meestal Azie. De reizen hebben altijd een yogatintje. Mijn Balinese vriend Wayan Semadi brengt mij vaak op de mooiste spirituele plekken.

 

Hoe leeft een yogi, voeding

Voeding, daar kan ik wel een boek over schrijven. Zelfs een poos vegetarisch geleefd. Vanuit mijn gestel houd ik van eiwit. Door de yoga herken je steeds beter wat je lichaam nodig heeft. Voor mij is het een balans van vegetarisch, vis en vlees.  Wel zijn er een paar dingen die geïntegreerd zijn in mijn voeding en dat zijn: dadels, abrikozen, nattoboontjes, drie stuks fruit. Aan voedingssupplementen merk ik dat mijn lijf magnesium nodig heeft.

 

Hoe leeft een yogi, reizen

Het reizen  heeft ook mijn leven en spiritualiteit vorm gegeven. Vooral de wereldreis van negen maanden. Wanneer je in anderen culturen reist en andere mensen tegen komt dan volg je wel de cursus deconditioneren. Mijn Balinese vriend Wayan Semadi heeft mij hierin erg bewust gemaakt. Het valt niet mee om hier in Nederland te leven als een spiritueel wereldburger. Op Bali eet ik met mijn vriend samen met de handen, wanneer er cursisten mee gaan naar Bali word ik daar vaak op aangesproken.

Hoe leeft een yogi, een spiritueel leven

De yoga die ik verzorg in Deventer is een spirituele yoga met veel mantra’s, mudra’s en meditaties. Ook zoek ik die spiritualiteit op in Deventer en omgeving. Eens per maand zijn wij, de levensbeschouwers bij elkaar. Deze groep is een tiental mensen uit verschillende religies, van moslim tot geen religie humanist. Elke maand zijn we samen in dialoog over een thema zoals ons persoonlijk geloof, euthanasie enz. Ook zoek ik tijdens mijn yogareizen de spiritualiteit op in ashrams, therapieën, enz. Het shaken bij Ratu Bagus op Bali, de ashram van Amma, Osho en Krishnamurti hebben mijn leven spirituele vorm gegeven.

 

Hoe leeft een yogi, een leven van wel eens onbegrip

De buitenwereld kijkt vaak vreemd op tegen dat  “yogaleven”. Een yogi die in eenvoud leeft maar wel twee keer per jaar naar Bali reist. De kritiek die ik vaak ontvang over dat reizen met een vliegtuig. Een yogi die een egoïst is, zelf bepaalde karakterstructuren zijn mij wel eens naar het hoofd geslingerd. Het is het onbegrip van de mensen die mij niet goed kennen en de yogawereld niet willen leren kennen.

 

Hoe leeft een yogi, een leven van dankbaarheid

Nu op mijn zestigste leef ik vanuit dankbaarheid en overgave. Ik ben nog nooit verzekerd geweest voor het geval ik ziek zou worden, bij ziekte valt inkomen weg. Dus de dankbaarheid is groot dat de yoga mij zo gezond heeft gemaakt dat ik drie keer een weekje ziek ben geweest door griep. Ook dankbaar voor de mooie mensen om mij heen waar ik wekelijks yoga mee doe, wandel, zwem, goede gesprekken heb en reis.

Hoe leeft een yogi in Deventer en India

Hoe leeft een yogi, India

Het “geluk” zat mij mee, een zondagskind, dat ik vijfentwintig keer heb mogen afreizen naar India. Toch wel mijn tweede vaderland. Daar waren het de ashrams van Amma, Ramana, Sai Baba en Krishnamurti die veel indruk hebben gemaakt. Ook het spirituele leven in India wat je op elke hoek van de straat ziet. Nog steeds trekt het land. Reizen in het algemeen doet je goed, vergroot je kijk op de wereld en geeft spirituele groei.  Later kwam Bali erbij met de ashram van Ratu Bagus, het shaken. Door het reizen komen er nog wel eens opmerkingen naar mij toe, dat het slecht is voor het milieu enz. Maar voor mij is het je passie volgen, met verantwoordelijkheid, en bewust er mee om gaan.

Hoe leeft een yogi in Nederland

Hoe leeft een yogi, oordeel en veroordeling

Omdat een yogi ver van “de wereld” staat, worden veel dingen niet goed begrepen. Zo heb ik nooit gestemd (advies van Osho) en staat politiek ver van me. Ook lijken veel dingen, voor de buitenwereld, controversieel, zoals yogi en wel vlees eten. Of yoga maar wel dure verre reizen en een iPhone. De buitenwereld heeft snel een oordeel. Er is wel een computer nodig want yogalessen verzorgen  zonder blog of site is in deze wereld onmogelijk. Door veel te spiegelen met mijn spirituele vrienden en leraren zijn er bewuste keuzes gemaakt de afgelopen jaren.

 

Hoe leeft een yogi, een leven van meestromen

Dit is een thema wat misschien wat zweverig lijkt of onbegrijpelijk. Mijn ervaring was dat toen het leven onzeker werd (weinig verzekeringen en niet een vast inkomen) er “wonderen”op mijn pad kwamen. Door een onzeker leven te leiden hoor je niet bij de pampergeneratie. Dat woord hoorde ik pas geleden en ik schrok ervan. Met onzekerheden leven maakt je sterkt en je gaat in wonderen geloven. Altijd kwam er in moeilijke tijden wel weer wat op mijn pad. Een mooi voorbeeld is wel, er was een moment in mijn  leven dat ik graag een speciale reis naar India wilde maken, maar het geld niet had. Een hond beet me in mijn hand en de verzekering keerde een vermogen uit.

By |2018-05-28T04:06:27+00:00mei 28th, 2018|Diversen|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.