Manipura chakra bij de yoga in Deventer Twello en Gorssel

MANIPURA CHAKRA

DERDE CHAKRA, TIJD OM HET VUUR AAN TE WAKKEREN

Bij  het eerste chakra zijn we ons bewust van “overleven” en bij het tweede chakra speelt plezier en genot in het leven een rol.  We zijn nu bij het derde chakra, oftewel het manipura chakra beland. Nu komen we bij onszelf, de kern van onze persoonlijkheid. Het geschenk van het manipura chakra is zelfverzekerdheid, betrouwbaarheid en persoonlijke energie. Het geeft je de kracht om te kiezen tussen blijven hangen in je verleden of om eindelijk voor jezelf kiezen en je levensdoel te bereiken.

Manipura betekent letterlijk “geslepen juweel”. Met dit chakra kunnen we dus gaan schitteren als een briljant. Een briljant is een diamant, die aanvankelijk slechts een ruwe steen is. Door een speciale manier van slijpen komen er 57 facetten tot stand, waarna de schittering van de briljant te zien is. En zo is het ook met ons, wij worden gevormd door dingen die gebeuren in het leven en die misschien weerstand geven. Dat heeft jou gevormd tot wie je nu bent.

 

MANIPURA CHAKRA, HET EGO, WIE BEN JIJ?

In het manipura chakra draait alles om het ego, letterlijk “ik”.
Hier krijgen we te maken met zaken als wilskracht, zelfvertrouwen, macht en prestatiedrang. Maar ook het gevoel van eigenwaarde komt hier om de hoek kijken. De liefde voor jezelf, wat moeilijk is om op te brengen, maar wat ook nodig is om jezelf te accepteren zoals je bent.
Net als iedereen heb jij ook het recht om jezelf te zijn en je nergens voor hoeft te schamen. Omdat het manipura chakra ook de poort naar liefde is (het vierde chakra waar wij over twee weken zijn), mag de ander dat ook zo ervaren en moet hem of haar dus ook de ruimte hiervoor worden gegund.

Je denkt misschien niet zo snel aan het woord “ego” wanneer het gaat om spiritualiteit. En als dat wel zo is, dan wordt het vaak geassocieerd met loslaten.
Terwijl we het ego toch keihard nodig hebben. Zonder ego komt er van onze plannen niets terecht en zouden we gevoelloos blijven. Het ego is deel van wie jij bent en als zodanig verdient het om erkend en geaccepteerd te worden.

Het ego is een stemmetje dat de hele dag kan roepen “dat kun jij toch niet” of “jij bent niet goed genoeg” en dat stemmetje kan soms behoorlijk tekeer gaan!
Hoe ga je met deze gedachten om? Ik denk dat het belangrijk is om er wel naar te luisteren maar er geen oordeel over te hebben. Doe je dat wel, dan raakt dit chakra steeds verder uit balans en verzwakt je wilskracht. Laat deze gedachten er zijn en geef ze de ruimte zodat je ziet wat er achter zit. Pas dan wordt hun kracht minder en zullen ze minder invloed op je krijgen.

manipura chakra

HET DERDE CHAKRA, LAAT DE ENERGIE STROMEN

De energie die we ontvangen van het manipura chakra geeft ons de kans om traagheid, gemakzucht en onverschilligheid om te zetten in daadkracht, aktie en beweging.
Hoewel er dagelijks aanleidingen zullen zijn die je derde chakra uit het evenwicht brengen (wat denkt de ander van mij?) geeft dit chakra je ook de kracht en energie om het weer goed in balans te brengen.
Steek energie in het maken van keuzes. Welke keuze zal me meer kracht geven, hoewel dat misschien niet de makkelijkste is.  Ga dan ook die richting op en je gaat alleen nog maar meer energie ontvangen. Je bent klaar om nog meer nieuwe ervaringen te ontvangen.

Laat het manipura chakra jou deze week ook stralen als een zon die aan de hemel staat?

Ervaar ook eens het manipura chakra bij de wateryoga

By |2018-11-03T21:36:51+00:00november 1st, 2018|Diversen|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.