Meditatie, voorbij het denken

Meditatie legt de wervelingen van de geest stil.

Meditatie

Yoga en meditatie

Meditatie, wat is het?

Toen ik met mijn ouders in de gereformeerde kerk kwam zei de  dominee altijd: wij hebben vandaag de volgende meditaties”. Dat waren dan een stukje uit de bijbel. Tijdens mijn eerste reis door India kwam ik in aanraking met mantra’s, mudra’s en mala’s die in India gebruikt worden bij de meditaties. Mijn zoektocht eindigde toen ik wat las van Krishnamurti. Ik kom daar later op terug. In mijn yogalessen is vaak een kleine meditatie en bij de meditatieyoga mediteren we een klein kwartier.

 

Meditatie en yoga

Bij het achtvoudige pad van Patanjali, komt meditatie ook voor. In onze westerse maatschappij kennen wij vaak alleen maar de Hatha Yoga. Maar yoga is meer dan alleen maar de asana’s/yogahoudingen. Meditatie is 1 van de stappen uit het achtvoudige pad van Patanjali. In een spirituele yogales ervaren we dan ook meer dan de yogahoudingen. In de meditatieyogagroep  op de donderdagavond om 20.00 uur mediteren we elke week met een ander thema. Eerst ontspannen we het lichaam, de onrust in het lichaam wordt minder. Subtieler wordt de adem rustiger d.m.v. ademhalingsoefeningen en dan gaan we mediteren om het denken rustig te maken. Deze yogales is dan ook anderhalf uur.

 

Meditatie in de natuur

Mijn ervaring is dat een mooie plek om te zitten je kan helpen bij het mediteren. Dit kan de natuur zijn of een mooie kerk of tempel. Maar ook oude spirituele plekken zijn een toevoeging in de meditatie.  Ga eens tegen een oude boom zitten en visualiseer hoe net als de sapstroom de energie van vermoeidheid, kwaaltjes enz, via de wortels de grond in gaat en hoe kracht en rust langs de boom en jouw rug omhoog gaan. Experimenteer eens met speciale plekken om te mediteren, is het de natuur, een speciaal gebouw, een boom, voor je altaartje thuis, of in een stille ruimte, dat je geest tot rust komt? In de maanden juli en augustus is er zomeryoga op landgoed Klein Noordijk in Twello/Wilp.

 

Meditaties en geld

Helaas is mediteren business geworden, ik zag op internet meditatiecursussen van meer dan 1.000 euro. Bij heel veel tradities zijn de meditaties inclusief. Tijdens de meditatieyoga die ik op de donderdagavond verzorg is er elke week een andere meditatie.  Zo kun je ervaren welke meditatie bij jou past. Ook kun je goedkoop op een yogausbstick wat meditaties ontvangen en zelf uitproberen welke meditatie het meest voor jou geschikt is.

meditatie en yoga

Meditaties en aandacht

Aandacht helpt ons bij de meditatie en er wordt ook wel eens gezegd, aandacht is meditatie.  In Japan heb je de theeceremonie. Er wordt met aandacht thee gedronken. Probeer eens met aandacht de afwas te doen en voel het warme water, de zeep in het water, voel hoe je handen langs de borden en het bestek gaan, enz. enz.  Het klink heel zweverig maar probeer het maar eens. De mindfulness kant bij de yoga komt altijd voor in de yogalessen.

 

Meditaties in Deventer en omgeving

In Deventer en omgeving verzorg ik al meer dan 30 jaar meditatielessen.  Ook zijn er regelmatig stiltedagen in Nieuw Sion. Wil je meer weten over de stiltedagen die ik organiseer,  klik dan op stiltedagen. Ik maak dan een stilteprogramma voor je op maat. Het oude klooster met het kluizenaarshuisje en de mooie natuur zorgen ervoor dat je de stilte in jezelf weer herkent.

meditatie bij een klooster

Meditaties en Krishnamurti

Het meeste inzicht gaf Krishnamurti mij wel over meditaties.

 

Meditatie

Lees de volgende  tekst eens op  levendegedachten.

Je kunt bij mij ook terecht voor  privemeditatielessen.

Meditatie kun je gewoon aan huis ontvangen. Er is ook een yoga meditatie les op de donderdag. Kijk ook een onder yoga Voorst, yoga Twello, Yoga Terwolde, yoga Epse  en yoga voorst, even Berry toevoegen in google.

 

 

By |2018-11-14T10:44:23+00:00juni 15th, 2018|Thema's|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.