Meditatie, van doen naar zijn

Mediteren in Cambodja

Meditaties, met een mantra

In India leerde ik mediteren met een mantra. Bij mijn goeroe Amma kun je een mantra ontvangen. Zij voelt welke trillng bij jou hoort. Veel mantra’s zijn in het Sanskriet, een dode taal die alleen nog door Brahmanen, priesters en yogadocenten wordt gesproken. De trillingen van deze dode taal liggen heel dicht bij het lichaam. Voor elke blokkade is een trilling/mantra. Zo heb je mantra’s voor de gezondheid, angst, loslaten enz.Die mantra’s worden ook vaak gebruikt bij meditaties.

meditatie

Meditaties en het zitten

Meditatie wordt ook wel eens “zitten” genoemd. Alle yogaoefeningen hebben maar 1 doel, het zitten in lotushouding met een rechte rug. Die lotushouding zorgt er al voor dat je rechtop zit. Maar je kunt ook op een stoel rechtop zitten. Er zijn veel meditatietechnieken. Probeer er een aantal uit en kijk welke meditatie  bij jou past

Meditaties en yoga

Met yoga maken we het lichaam stil. Met de pranayama maken we de adem rustig. De Meditatie maakt het denken rustig. Wanneer ben jij je bewust van de ruimte tussen twee gedachten.

meditatie, ga de poort door naar ZIJN

Meditaties en Krishnamurti

Mijn goeroe Krishnamurti had een mooie kijk op meditatie, onderzoek wat het niet is en dan blijft er over wat meditatie wel is. Hij deed dus altijd wat lacherig over die meditaties. Of het waren geldwolven die je een mantra verkopen voor veel geld, of het waren yogi’s die naar een kaarsje staren. Meditatie heeft volgens K vaak te maken met een systeem en controle. Bij Krishbamuri is mediteren verbonden met aandacht en in het hier en nu zijn.

Meditatie

Meditaties en loslaten

Wij mensen zijn geconditioneerd. Door onze opvoeding, de maatschappij, de mensen om ons en ook nog door religie zitten we in vaste patronen. Meditatie maakt ons bewust van die conditioneringen. Het is net als het afpellen van een ui, hoe meer (ego) schillen eraf gaan hoe dichter kom je bij de (blanke) pit.