Svadhisthana chakra en het element water

SWADISTHANA CHAKRA! OFWEL EENVOUDIGER GEZEGD: HET TWEEDE CHAKRA!

svadhisthana chakra

 

Svadhisthana chakra, deze energie staat voor levenslust, oftewel leef je leven!
Bij het Svadhistana chakra gaat het om het naar buiten treden en het vormen van je persoonlijkheid. Zoals je partnerkeuze en je stijl van kleden. Svadisthana wordt letterlijk vertaald als “eigen plaats”.
Wanneer jij lekker in je vel zit, kun je dan ook genieten van alle vormen van plezier in het leven, zoals eten, muziek, kunst, seksualiteit en tantra yoga?

 

SWADISTANA CHAKRA EN HET ELEMENT WATER

De oefeningen voor het eerste (muladhara) chakra hebben ons afgelopen week stabiliteit en veiligheid gegeven, maar ook vertrouwen in het eigen lichaam.
Het bewustzijn in deze twee chakra’s is instinctief. Doordat aarde (eerste chakra) en water (symbool voor het tweede chakra) onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, is het moeilijk om hierin onderscheid te maken. Wel is het zo dat wanneer we stevig op de benen staan en goed geaard zijn, kunnen we verdrinken in onze fantasie, zonder te ontaarden in angst (dit wanneer het eerste chakra niet goed ontwikkeld is). Het eerste chakra staat immers voor controle en structuur en goed voor jezelf zorgen. Het swadisthana chakra staat daarentegen voor loslaten. Het svadhisthana chakra staat symbool voor stroming en beweging, water toont dat leven bewegen is. Het is dan ook niet voor niets dat emoties worden gekenmerkt door water. Zo kunnen we bijvoorbeeld in tranen uitbarsten, maar ook smelten van verliefdheid.

 

HET SVADISTANA CHAKRA EN JOUW LICHAAM

Bij het Svadhisthana chakra belanden we bij de onderbuik, het heiligbeen en de onderste twee lendewervels. Waarschijnlijk draagt het heiligbeen deze naam omdat het de plek is waar een baby kan groeien, waar dus een nieuw leven ontstaat.
De spieren die bij het tweede chakra horen, geven stabiliteit aan het bekken, dat de rug met de benen verbindt.
Het bekkengebied is vaak gespannen vanwege emotionele oorzaken, wat verstijving van het bekken en de onderrug tot gevolg kan hebben. Een kind dat bang is, klaagt meestal over buikpijn, een volwassene kampt met lage rugklachten of seksuele problemen, vrouwen met menstruatieklachten.

HET SVADISTHANA CHAKRA, LAAT JIJ JE MEESTROMEN MET HET WATER?

In het boek Illusies – De avonturen van een onwillige messias van Richard Bach wordt een verhaal verteld over een dorp met wezens die leven op de bodem van een grote rivier. Om niet meegesleurd te worden met de stroom (overlevingsdrang, eerste chakra) klampen ze zich vast aan planten en stenen.
Er is echter één wezen dat nog liever doodgaat dan zich vast te moeten klampen. Wanneer hij loslaat, wordt hij in eerste instantie bijna verpletterd door de woeste stroom, maar door de kracht en de beweging van het water ontstaat de vrijheid en het ontwikkelen van zijn persoonlijkheid.

HET SVADISTHANA CHAKRA EN VOELEN

Voelen, invoelen, aanvoelen, meevoelen en navoelen, hoeveel vormen van voelen hebben we niet?
Het bijzondere van het tweede chakra is het vermogen tot overgave aan het leven.
Emoties uit het verleden kunnen naar boven komen, terwijl voelen altijd in het nu gebeurt. We voelen op het moment zelf! Zo kan er angst of paniek ontstaan bij het doen van een oefening voor de onderrug.
Onderdrukte emoties kunnen innerlijke onrust veroorzaken, “het onderbuikgevoel”, terwijl emoties die de overhand krijgen. De uitdrukking “je buik ervan vol hebben”, steeds opnieuw bevestigd worden en niet meer in verhouding staan tot de werkelijkheid. Terwijl bij een goed werkend swadisthana chakra emoties ons leven kunnen verrijken, wat is er mooier dan emoties te kunnen ervaren als je “vlinders in de buik”…..

Het tweede chakra en water worden samen gebracht bij de wateryoga

By |2018-10-29T10:37:36+00:00oktober 29th, 2018|Diversen|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.