Yin yoga Deventer

Yin yoga, wat is het?

Yin yoga is een meditatieve vorm van yoga, waarbij je meer naar binnen keert en tot rust komt. Bij yin yoga staan we langer in een houding dan gebruikelijk is bij de hatha yoga. We blijven zo’n drie tot vijf minuten in eenzelfde asana en zijn nog meer op onszelf gericht. We worden ons niet alleen bewuster van het lichaam, maar we ervaren ook een stilte nadat we een poosje in een asana zijn. Yin yoga kent 27 verschillende asana’s, die we vooral zittend of liggend doen. Yin yoga ondersteunt het bindweefsel, stimuleert de gewrichten en verbetert de weerstand. Het is ook fijn om te doen voordat je naar bed gaat, heerlijk ontspannen slapen. Maar ook voor sporters kan yin yoga een waardevolle aanvulling zijn.

 

yin yoga deventer Epse Gorssel en Twello

VIJF REDENEN OM YIN YOGA TE DOEN

1. Bij het muladhara chakra staat het lichaam vooral centraal. Hoe voelt jouw lijf, hoort het bij jou, heb jij je lichaam lief?
Door naar binnen te keren bij het doen van yin yoga maak je langer contact met je lichaam en word je je nog meer van je lichaam bewust.

2. Binnenkort ga ik voor een paar dagen in meditatie bij Klooster Sion, een klein huisje van broeder David om naar binnen te keren en dichter bij mezelf te komen. Ik verkeerde in de gelukkige omstandigheid dat er nog net één huisje voor mij beschikbaar was. Hoeveel mensen gaan er niet over hun grenzen, ontvangen teveel prikkels en hebben behoefte aan een plek in het klooster om even uit de hectische wereld te stappen en tot rust te komen dus! Yinyoga geeft jouw de stilte alsof je even met retraite bent.

3. Voor de ongeduldige yogi’s onder ons: we gaan deze les eens vijf oefeningen doen in plaats van vijftien. Hoe beleef je dit, ervaar je het als prettig, kom je tot rust. Of vraag je je misschien af hoe lang het duurt voordat je de asana weer uit gaat.

4. Wanneer je wat langer in een houding blijft, kun je eens kijken of je hierin ook je grenzen kunt verleggen. Blijf je lekker lang ontspannen tot de vijf minuten voorbij zijn of gebruik je die tijd om eens te kijken hoever je hierin kunt gaan en hoe voelt dat dan?

5. Als laatste: geniet van de stilte wanneer je vijf minuten in een asana bent. Hier hoef ik denk ik weinig aan toe te voegen. Geniet!

Alle yogavormen kun je ook als priveles ontvangen door mij, inclusief de yin yoga. Wil je meer weten over chakra’s?

Kijk ook eens onder yoga in Deventer

 

 

Over de auteur:

Mijn naam is Berry Steenbergen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Mijn carrière begon bij een grote computerfabrikant. Hoewel het werk daar prima was, ontdekte ik dat ik er niet gelukkig van werd. De keuze was dan ook om een andere weg in te slaan. De weg van yoga. Ik kreeg door die stress last van lichamelijke klachten zoals hyperventilatie en zocht naar oefeningen om me te kunnen ontspannen. Ik kwam in contact met de yogawereld en ontdekte dat deze wereld meer inhield dan alleen maar bewegen. Ik begon met het volgen van yogalessen en ontdekte dat hoe meer ik volgde, hoe beter ik me ging voelen. Ik vond verdieping in yoga en langzaam werd het niet alleen een onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven. Mijn nieuwe carrière als yogadocent is zo begonnen en na dertig jaar ben ik daar nog steeds trots op. Het geeft mij veel voldoening om mijn lessen en de energie die ik krijg van yoga door te geven aan anderen. Als ik zie hoe mijn cursisten enigszins gespannen in mijn les komen en tijdens de oefeningen ontspannen, word ik warm van binnen. Ik vind het prachtig om te zien wat mijn lessen kunnen bijdragen aan het leven van anderen. Inmiddels geef ik twaalf keer per week les op diverse locaties in en rondom Deventer.