Yoga en naar binnen keren

yoga en naar binnen keren

Yoga en naar binnen keren corrigeren of niet?

Bij de yoga zoals ik die verzorg probeer ik zoveel mogelijk cursisten naar “binnen” te laten gaan. Een dilemma is hierbij het corrigeren. De laatste jaren heb ik dit niet gedaan. Liever dat ze de yogaoefening niet 100% uitvoeren maar wel bewust zijn van hun lichaam, gevoelen enz dan dat de oefening perfect is maar er niets gevoeld wordt.

 

Yoga en naar binnen keren en voelen in plaats van denken

Bij het naar “binnen” gaan bij een yoga asana  is er voelen. Kun je voelen en denken tegelijk? Dat voelen, aandacht en de yogaoefening (asana) geven de energie van de yoga. Veel mensen zijn naar buiten gericht door o.a. controle. Dat naar buiten toe gericht zijn kost veel energie.  Bij  het naar binnen gaan komen we in contact met de ontspanning vanuit onszelf, daar kan geen uiterlijke ontspanning tegen op.

Yoga en naar binnen keren

Yoga en naar binnen keren en geen prestatie

Onze westerse maatschappij is gericht op presteren en doen. Bij de yoga zoals ik die verzorg zijn we bewust van voelen. Ik zie jongeren nog wel eens afhaken omdat ze lijfelijk actiever willen zijn. Na een aantal jaren komen ze vaak terug omdat de yoga hun wel geraakt heeft.

 

Yoga en naar binnen keren, dicht bij jezelf zijn

Het naar binnen gaan heeft veel voordelen. Je leert je grenzen kennen, bent dicht bij jezelf en ook in je eigen energie. Vanuit jezelf komt een onbegrensde energie. Ieder mens heeft een creatief vermogen en wanneer je dicht bij jezelf bent dan zit je maximaal in je creatieve scheppende energie.

Yoga en naar binnen keren en er is geen tijdsbesef

Wanneer het yoga thema het naar binnen toe gaan stimuleert dan kan het zijn dat je in een andere dimensie komt. Hoe vaak hoor ik niet “is het uur al weer voorbij” of “een uur yoga lijkt wel een kwartier”.