Yoga en sport, samen een gezond duo

Yoga en sport, is als yin en yang

sport en yoga ervaar het eens

Yoga en sport, waarom?

Sporters keken vroeger nog naar yoga als soft en zweverig. Gelukkig zijn die tijden voorbij. Een dertig jaar geleden kwam er al een boek uit met de titel “sport en yoga”. Veel mooie dingen van de yoga kun je gemakkelijk  bij het sporten toepassen, zoals de ademhaling, het bewustzijn, het voelen van grenzen enz.

Yoga, sport en de adem

Bij de yoga staat de adem centraal en het bewust zijn van de adem kun je heel goed gebruiken bij sporten. Wanneer je krachtig sport is de flankademhaling heel effectief, je kunt dan namelijk je energievoorraad aanspreken. Alleen al het doorademen helpt je bij het sporten, hoeveel mensen houden de adem niet in bij inspanning. Bij yoga zijn we ons bewust van een borstademhaling, flankademhaling en de buikademhaling. Wanneer je bij yoga van deze ademruimtes bewust wordt dan hoef je niets te doen bij het sporten, je yogabewustzijn komt in het sportbewustzijn.

yoga en sport geeft meer dan kracht

Yoga en sport, presteren

Bij het sporten  zit vaak een prestatiedrang. Ik spreek wel eens sporters en dan hebben ze het vaak over het aantal gelopen kilometers, nog snellere tijden, gewicht, enz. Bij yoga speelt dit allemaal geen rol. Wanneer je anders om kunt gaan met die prestatie dan, ik durf het bijna niet te schrijven, komt er nog meer uit je sportprestatie. Je gaat er speelser mee om en kunt relativeren.

Yoga en sport, de spieren

Met hardlopen verkort je je spieren, terwijl door yoga worden je spieren verlengd.  Bij sporten gebruik je de spieren intensief. Dat rekken bij de yoga en dat intensief gebruiken van de spieren bij sport is een hele goede combinatie.

yoga en sport geeft balans in je leven

Yoga en sport, bewustzijn

Hoe langer ik yogalessen verzorg, hoe meer ik er achter kom dat de kracht van het bewustzijn heel groot is. Bij yoga zijn we ons bewust van het lichaam, de adem, de gevoelens en ook zijn we ons bewust van het denken. Dit bewustzijn is zo mooi wanneer bij het sporten geïntegreerd wordt.  Steeds meer sporters zoeken de yoga op om naast het sporten dit bewustzijn toe te voegen.

yoga en sport geven je balans in het leven

Yoga en sport, luisteren naar het lichaam

De laatste tijd komen er steeds meer mensen bij mij voor een yogapriveles omdat ze overspannen zijn of in een burnout zitten. Ze zijn over hun grenzen gegaan en hadden dat zelfs niet in de gaten. Bij yoga zoeken we steeds heel bewust die grenzen op en gaan dan ontspannen. We voelen dus dat we door ontspannen ook verder kunnen komen in het leven.

Ervaar yoga eens met een gratis proefles. Kijk eens onder yoga Twello, yoga Voorst, yoga Bathmen, yoga Diepenveen, yoga Gorssel en voeg het woordje Berry toe bij google.

By |2018-11-16T08:53:27+00:00april 23rd, 2018|Diversen|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.