Yoga lotushouding, wat moet je hierover weten

Yoga lotushouding, voor sommigen een must

yoga lotushouding boven de zestig

Yoga lotushouding, waarom?

Alle yogahoudingen zijn er, volgens Patanjali, om in de lotus te kunnen zitten. Die lotushouding zorgt ervoor dat je rechtop zit. Wanneer je met die lotushouding rechtop zit dan stroomt de energie vrij door het lichaam bij het mediteren. Kortom, in de oude yoga geschriften staan aanwijzingen dat een rechte zithouding en de lotus belangrijk zijn bij het mediteren.

 

Yoga lotushouding in India en hier

Bedenk wel dat ons beendergestel anders is dan de mensen in India. Ook speelt de temperatuur mee, in India zijn de spieren soepeler om in de lotus te zitten. Ook zitten de mensen in India meer op de grond en dan wordt je bekken en benen al wat soepeler. Hier in Europa zitten we op de stoel en is er stoelyoga, dus wij gebruiken die benen niet zodanig dat de lotushouding gemakkelijker wordt. Veel yogi´s in Nederland krijgen last van de knieën op latere leeftijd, wanneer ze over hun grenzen zijn gegaan.

Yoga lotushouding en alternatieven

Er zijn veel alternatieven wanneer de lotus nog niet lukt. Je kunt een meditatiebankje kopen of een meditatiekussen. Ook kun je zitten in kleermakerszit, halve lotus of in kleermakerszit. Zelfs wanneer het niet lukt op de grond te zitten kun je een stoel gebruiken. Je kunt ook speciale stoelen kopen om zo in de meditatiehouding te komen.

 

By |2018-06-16T18:03:41+00:00mei 17th, 2018|Diversen|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.