Yoga lotushouding, voor sommigen een must

yoga lotushouding boven de zestig

Yoga lotushouding, waarom?

Alle yogahoudingen zijn er, volgens Patanjali, om in de lotus te kunnen zitten. Die lotushouding zorgt ervoor dat je rechtop zit. Wanneer je met die lotushouding rechtop zit dan stroomt de energie vrij door het lichaam bij het mediteren. Kortom, in de oude yoga geschriften staan aanwijzingen dat een rechte zithouding en de lotus belangrijk zijn bij het mediteren.

 

Yoga lotushouding in India en hier

Bedenk wel dat ons beendergestel anders is dan de mensen in India. Ook speelt de temperatuur mee, in India zijn de spieren soepeler om in de lotus te zitten. Ook zitten de mensen in India meer op de grond en dan wordt je bekken en benen al wat soepeler. Hier in Europa zitten we op de stoel en is er stoelyoga, dus wij gebruiken die benen niet zodanig dat de lotushouding gemakkelijker wordt. Veel yogi´s in Nederland krijgen last van de knieën op latere leeftijd, wanneer ze over hun grenzen zijn gegaan.

Yoga lotushouding en alternatieven

Er zijn veel alternatieven wanneer de lotus nog niet lukt. Je kunt een meditatiebankje kopen of een meditatiekussen. Ook kun je zitten in kleermakerszit, halve lotus of in kleermakerszit. Zelfs wanneer het niet lukt op de grond te zitten kun je een stoel gebruiken. Je kunt ook speciale stoelen kopen om zo in de meditatiehouding te komen.