Yoga review

Yoga review, een momentopname

yoga review door yogadocent

Yogareview, yoga in India

Yoga review, de afgelopen dertig jaar ben ik een 25 keer naar India afgereisd voor de yoga. Met de yoga daar had ik altijd een dubbel gevoel. Of de yogales voelde goed aan, maar de goeroe sprak geen woord Engels, of de yogadocent sprak goed Engels maar de yogales was een gymnastiek yogales. Toen ik de ashrams bezocht in India ontdekte ik dat yoga meer is dan die lichamelijke oefeningen. Toen ik in de ashram van Amma kwam beleefde ik daar yoga zonder yogaoefeningen. De hartchakra energie stroomde zonder dat er 1 yogaoefening gedaan werd.

Yoga review, laat je raken

Een aantal jaren heb ik yogadocent Rob Obermeijer in Utrecht gevolgd en hij had de mooie uitspraak “bij een goede yogales word je geraakt”.  Ik weet nog dat we bij het Onzevadergebed alleen de armen omhoog brachten en omlaag en dat de tranen over mijn wangen stroomden. Daarna ben ik nooit meer door de groep gegaan om te “corrigeren”. Iedereen blijft in mijn yogales in zijn eigen energie en dicht bij zichzelf. Liever dat de yogaoefening niet volgens het boekje gaat, maar dat de cursist wel in zijn gevoel zit!

Yoga review, de yoga beleving verandert

In 1983 was ik heel prestatiegericht bij de yoga. Dat klinkt tegenstrijdig maar elke avond zat ik in mijn meditatie/yoga kamer en oefende de hoofdstand en de lotuszit. Gelukkig heeft dat oefenen van toen er voor gezorgd dat ik deze twee nog steeds kan. Later kwamen er bij de yogahoudingen de mantra’s, mudra’s, en het andere lichaamswerk.

Yoga review, shaken

Vier jaar geleden kwam ik op Bali in de ashram van Ratu Bagus. Hij zei dat het shaken in zijn ashram yoga was. In het begin keek ik daar vreemd tegen aan. De tabak in mijn mond en neusholtes, het schreeuwen, huilen, trillen en controleverlies kwamen bij mij niet zo over als yoga. Maar later voelde ik dat de uitwerking van het shaken dezelfde uitwerking had dan die dertig jaar yoga.

 

 

By |2018-07-26T12:46:35+00:00juli 25th, 2018|Diversen|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.