Yoga zonder oordeel, is dat mogelijk?

Yoga zonder oordeel, ontspant goed

Yoga zonder oordeel

 

Zonder oordeel, hoe zit dat?

Hoe snel hebben we meteen gedachten bij wat we zien. Een mooi voorbeeld is de foto hierboven. Zijn er gedachten over het buikje bij de vrouw op de foto? Gedachten als “is ze in verwachting?”, “waarom staat haar hoofd niet op de foto, wilde ze dat niet?”.

Yoga zonder oordeel, een oordeel geeft stress

Dat oordeel is denken en dat denken gaat steeds verder. Je ziet een buikje en dan een oordeel “in verwachting” en dan gaat dat denken verder met wie is die vrouw, enz. Dit geeft veel stress in ons leven. Het is jammer dat wij voor alles een naam hebben. Iemand die ADHD heeft krijgt een stempel en dan begint de ellende. Welk medicijn, zijn gedrag is weer te verklaren vanuit die ADHD. Daarom kan hij bepaalde dingen niet en zo gaat het door. Op Bali, waar ik veel kom, zeggen ze bij iemand met ADHD “hij is bijzonder” en daar houdt het mee op. Iedereen wordt veel meer geaccepteerd zoals hij of zij is.

Bij een keuze kies je voor 1 kant van de medaille

Wanneer je kiest voor een blij en vrolijk leven dan laat je de andere kant misschien wel niet toe. Hoe ga je om met verdriet en pijn? Kun je dat delen met vrienden en kun je het over je heen laten gaan en accepteren? Of grijp je meteen de fles, medicijnen of drugs? Dat zijn allemaal keuzes. Zou het zo kunnen zijn dat wanneer je verdriet en pijn over je heen laat gaan zonder ingrijpen en oordelen de pijn misschien nog wel eerder geneest dan bij ingrijpen?

Zonder oordeel is bewustwording

Bij yoga voelen we ook veel in het lichaam zoals: spanning en ontspanning, een hoge of een lage ademhaling, blokkades, enz. Wanneer we hierover geen oordeel hebben maar alleen maar  bewust ervaren,  dan zien we hoe de puzzelstukjes in elkaar komen. Spanning veroorzaakt een hoge adem en die twee samen zorgen er voor dat je in je hoofd gaat zitten.

Zonder oordeel, met een priveles ga je verder

Bij een yoga priveles gaan we verder dan alleen maar yogaoefeningen. We zien ook de andere aspecten bij yoga, zoals het denken, patronen, lichaam, spanning, enz.

Waar yoga zonder een oordeel?

Kijk eens onder Deventer yoga, yoga Twello, yoga Voorst, yoga Gorssel, yoga Bathmen, yoga Olst, Yoga Diepenveen en voeg het woordje Berry toe in google. Je eerste yogales zonder te oordelen over je gevoel is gratis

 

 

By |2018-11-16T08:44:55+00:00mei 16th, 2018|Diversen|0 Comments

About the Author:

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren en getogen in 1958 te Deventer. Na mijn schoolopleiding ging ik werken voor een grote computerfabrikant. Een prima job, maar ik was niet gelukkig. Al snel kwam ik erachter dat ik dit niet mijn verdere leven wilde doen. Op dat moment kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Het geeft mij nog steeds veel voldoening om datgene wat ik zelf van de yoga ontvang aan anderen door te geven. Een mooie toevoeging zijn de bijscholingen die ik tijdens mijn vele Azië-reizen heb gevolgd. Prachtig om yoga uit de bron aan mijn cursisten te kunnen geven.